PIC18F452 ile yapılan grafik lcd saat, tarih ve alarm devresi

15 Eylül 2009 | Elektronik

resim1

Bu devrede 18F452 mikrodenetleyicisi ve grafik LCD kullanılarak saat,tarih ve alarm uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Devrede SAAT, TARİH, ALARM ve AYAR olmak üzere 4 farklı menü vardır.

Ana Menüye girmek için MENU butonuna basılır ve ok tuşları kullanılarak herhangi bir menü seçilir. Menü seçiliyken OK tuşuna basılarak menü aktifleştirilir.

Menülerin kullanımı ve açıklaması;

resim2

Ana menüde SAAT butonu aktifken OK tuşuna basılarak SAAT AYAR ekranı açılır. SAAT AYAR ekranında OK tuşuna basılarak saat veya dakika seçilebilir. Aşağı/Yukarı ok tuşları kullanılarak saat ve dakika ayarlanır. OK ve MENU tuşlarına aynı anda basılarak değerler kaydedilir. (Simülasyonda bu işlem için SW1 switchi kullanılır.)

TARİH MENÜSÜ

Ana menüde TARİH butonu aktifken OK tuşuna basılarak TARİH AYAR ekranı açılır. TARİH AYAR ekranında OK tuşuna basılarak gün, ay, yıl veya haftanın günü seçilebilir. Aşağı/Yukarı ok tuşları kullanılarak gün, ay, yıl veya haftanın günü ayarlanır. OK ve MENU tuşlarına aynı anda basılarak değerler kaydedilir. (Simülasyonda bu işlem için SW1 switchi kullanılır.)

ALARM MENÜSÜ

Ana menüde ALARM butonu aktifken OK tuşuna basılarak ALARM AYAR ekranı açılır. ALARM AYAR ekranında OK tuşuna basılarak saat veya dakika seçilebilir. Aşağı/Yukarı ok tuşları kullanılarak saat ve dakika ayarlanır. OK ve MENU tuşlarına aynı anda basılarak alarm değerleri kaydedilir. (Simülasyonda bu işlem için SW1 switchi kullanılır.)

Alarm değerinin belirlenmesinin ardından alarm vakti ana ekranda saat bilgileriyle birlikte görüntülenir. Alarmı kaldırmak için ALARM AYAR ekranındaki değerler sıfırlandıktan sonra kaydedilmelidir.

AYAR MENÜSÜ

Ana menüde AYAR butonu aktifken OK tuşuna basılarak AYAR ekranı açılır. AYAR ekranında OK tuşuna basılarak alarm süresi, bekleme süresi veya sesli uyarı seçilebilir. Aşağı/Yukarı ok tuşları kullanılarak alarm süresi, bekleme süresi veya sesli uyarı ayarlanır. OK ve MENU tuşlarına aynı anda basılarak değerleri kaydedilir. (Simülasyonda bu işlem için SW1 switchi kullanılır.)

Alarm süresi belirlenen alarm vaktinden itibaren kaç saniye uyarı verileceğini belirtir. Bekleme süresi ana ekranda saat ve tarih bilgilerinin görüntülenmesi sırasında ne kadar bekleneceğini belirtir. Sesli uyarı kısmı “On” ise sesli uyarı aktif  “Off” ise pasiftir. Sesli uyarı kısmında Timer0 kesmesi kullandım simülasyonda ses fena değildi ama gerçekte nasıl olur denemedim.

Projeye ait kaynak dosyalar : pic18f452-glcd-saat-tarih-alarm-devresi

Proteus isis simülasyon görüntüleri;

resim3

resim4

resim5

resim6

resim7

Devre Hasan Üzülmez'e aitdir Alıntırdır 

“PIC18F452 ile yapılan grafik lcd saat, tarih ve alarm devresi” için 2 Yorum Var

Yorum Yaz